Mrs. Rosanda Meško

Učiteljica nemškega jezika

rosanda-mesko@lissa.si

“V vseh stvareh spi pesem
ki sanjajo naprej in naprej,
in svet začne peti,
če le najdeš čarobno besedo.”

Pesem znanega nemškega romantičnega pesnika Josepha von Eichendorffa izraža, kaj je po Rosandinem mnenju gonilna sila življenja. Iskati in najti čarobno besedo, ki oživi vse, s čimer se srečamo; ne le stvari, temveč predvsem druge ljudi in druga živa bitja. To iskanje predpostavlja zdravo radovednost, ki se začne z našim rojstvom in bi morala trajati vse življenje. Kajti prav ta radovednost, ta občutek čudenja, nas dela žive, vitalne, odprte za novo znanje in nova spoznanja. In zaradi nje se zaljubimo v svet.

Zato Rosanda verjame, da smo kot vzgojitelji odgovorni za ohranjanje svoje vitalnosti, čudenja in ljubezni, da bi jo lahko z veseljem prenesli na svoje učence. In v nekaterih čarobnih trenutkih bomo našli “čarobno besedo” in bomo lahko priča temu, kako “svet začne peti”.

Rosanda je na Filozofski fakulteti v Ljubljani diplomirala iz nemškega jezika in književnosti ter pedagogike. Ima 30 let izkušenj s poučevanjem nemščine na vseh starostnih stopnjah, od otrok do odraslih, in je poučevala v jezikovnih šolah, državni osnovni šoli, waldorfski šoli, srednji šoli in na visoki šoli.

17 let je imela svoje podjetje, v katerem je vodila tečaje nemščine za otroke ter organizirala seminarje in delavnice za učitelje o samoodgovornem delu in učenju (metoda EVA dr. Heinza Klipperta). Trenutno se usposablja za somatskega trenerja pri Somatic School, London, Združeno kraljestvo, da bi somatske metode vključila v svoje poučevanje in svetovanje učiteljem.

Po rojstvu prve hčerke se je začela zanimati za alternativno pedagogiko. Od tam jo je pot vodila na dveletno usposabljanje za integrativne Gestalt vzgojitelje in svetovalce.

V prostem času ohranja telesno pripravljenost s sprehodi s psom po gozdu, vadbo joge in zdravo prehrano. Ob koncu dneva si rada ogleda dober film, prebere roman svojega najljubšega avtorja Harukija Murakamija, posluša glasbo, pleše, poje, se sreča s prijatelji ali poje kaj okusnega. Rada doživlja čarobnost življenja.